STOP & GO Odpuzovač kun pro motorová vozidla 6 PLUS-MINUS

Vysoce účinný přístroj poskytuje kombinovanou ochranu proti kunám, které často působí značné škody na vozidlech v garážích, v dílnách, na parkovištích, odstavných plochách atd. Zvláště nebezpečné a na opravu nákladné jsou kunami rozkousané vodiče elektroinstalace, brzdové hadičky, hadice chlazení/topení, manžety, klínové řemeny a další součásti automobilů.

Přístroj sdružuje ultrazvukovou část (piezo-kalotový reproduktor s úhlem vyzařování 160° vyzařuje ultrazvukové vlny v rozsahu, který odpovídá tomu, jaký vydávají určitá zvířata ve strachu jako akutní varovný projev, což kuně signalizuje nejvyšší nebezpečí), vysokonapěťovou část (6 kontaktních destiček na principu elektrického ohradníku) a navíc produkuje světelné reflexy.


Celkem vysokonapěťových 6 kontaktních destiček se nabíjí pomocí kondenzátoru s napětím 250-400 V. Tyto destičky jsou 2-pólové (plus i minus). V motorovém prostoru automobilů se používá řada plastových dílů. Pokud je kontaktní destička jen jednopólová, může se stát, že kuna stojí na nevodivé podložce, chybí ukostření a i když se dotkne destičky, elektrickou ránu nedostane.

U 2-pólové vysokonapěťové kontaktní destičky se to stát nemůže. Při dotyku kuny s destičkou dojde vždy k elektrickému šoku zvířete, který je velmi nepříjemný, ale nezabíjí ani kunu nezraní. Než se kondenzátor znovu nabije, má kuna dost času se vzdálit. Permanentní údery proudem, které by pro ni byly životně nebezpečné, jsou ochrannou elektronikou vyloučené. Funkčnost přístroje signalizuje kontrolka. Jestliže svítí nebo bliká, je garantována jeho plná funkce, na kontaktních destičkách je dostatečné napětí a je třeba se vyvarovat kontaktu s nimi. Po odpojení přístroje se na kontaktních destičkách může ještě až 3 minuty udržovat vysoké napětí. Nelze se jich tedy dotýkat nebo je nutné pomocí izolovaného kabelu provést jejich vybití. 

Aplikace:

Provozní napětí 12 V = předurčuje použití přístroje zejména pro ochranu jednotlivých motorových vozidel. Instalace je velmi snadná a rychlá. Základní přístroj se umístí na suché místo do motorového prostoru, ne však na horké místo nebo velmi blízko výfukového potrubí. Provoz přístroje je bezúdržbový, jen po delším používání je zapotřebí očistit kontaktní destičky. Po prvním uvedení přístroje do provozu je třeba vyčkat až 5 minut, než se rozsvítí funkční kontrolka. Účinnost tohoto kombinovaného přístroje, vyvinutého společností Norbert Schaub GmbH (leader na německém trhu), je velmi vysoká (prakticky 100 %) a mnohonásobně v praxi ověřená. Přístroj kuny nezabijí, ale odpuzuje je a chrání tak motorové vozidlo před jejich útoky.

Technické parametry: 
Provozní napětí: stejnosměrné 12-14 V (autobaterie)
Odběr proudu: 17 mA ± 10 %
Výstupní napětí: 250-400 V
Provozní teplota: -40°C až +80°C
Jištění: 500 mA F
Frekvence: 23 kHz ± 2 kHz
Intenzita zvuku: max. 100 dB ± 20 % 
Balení: blistr