STOP & GO Vysokonapěťový přístroj na ochranu proti kunám 1plus

Vysoce účinný vysokonapěťový přístroj se používá jako ochrana proti kunám, které často působí značné škody na vozidlech v garážích, v dílnách, na parkovištích, odstavných plochách atd. Zvláště nebezpečné a na opravu nákladné jsou kunami rozkousané vodiče elektroinstalace, brzdové hadičky, hadice chlazení/topení, manžety, klínové řemeny a další součásti automobilů.

Přístroj pracuje na principu "elektrického ohradníku". Celkem vysokonapěťových 6 kontaktních destiček se nabíjí pomocí kondenzátoru s napětím 200-300 V. Při dotyku kuny s destičkou dojde k elektrickému šoku zvířete, který je velmi nepříjemný, ale nezabíjí ani kunu nezraní. Než se kondenzátor znovu nabije, má kuna dost času se vzdálit. Permanentní údery proudem, které by pro ni byly životně nebezpečné, jsou ochrannou elektronikou vyloučené. Funkčnost přístroje signalizuje kontrolka. Jestliže svítí nebo bliká, je garantována jeho plná funkce, na kontaktních destičkách je dostatečné napětí a je třeba se vyvarovat kontaktu s nimi. Po odpojení přístroje se na kontaktních destičkách může ještě až 3 minuty udržovat vysoké napětí. Nelze se jich tedy dotýkat nebo je nutné pomocí izolovaného kabelu provést jejich vybití.

Aplikace:
Provozní napětí 12 V = předurčuje použití přístroje zejména pro ochranu jednotlivých motorových vozidel. Instalace je velmi snadná a rychlá. Základní přístroj se umístí na suché místo do motorového prostoru, ne však na horké místo nebo velmi blízko výfukového potrubí. Vysokonapěťové kontaktní destičky se musí instalovat, tak aby čisté kontaktní plochy byly vzdálené minimálně 10 mm od jiných napěťově vodicích kontaktů v automobilu a nedotýkaly se žádných dílů automobilu (nebezpečí zkratu). Elektricky vodivé jsou i mnohé plasty v automobilu. Provoz přístroje je bezúdržbový, jen po delším používání je zapotřebí očistit kontaktní destičky. Po prvním uvedení přístroje do provozu je třeba vyčkat až 5 minut, než se rozsvítí funkční kontrolka.

Účinnost tohoto vysokonapěťového přístroje, vyvinutého společností Norbert Schaub GmbH (leader na německém trhu), je skutečně vysoká (prakticky 100 %) a mnohonásobně v praxi ověřená. Přístroj kuny nezabijí, ale odpuzuje je a chrání tak motorové vozidlo před jejich útoky.

Technické parametry:
Provozní napětí: stejnosměrné 12 V (autobaterie)
Odběr proudu: menší než 2 mA
Výstupní napětí: 200-300 V
Provozní teplota: -40°C až +80°C
Jištění: 500 mA F

Množství: 1ks přístroj / blistr